Més de 200 assistents, a la VI Jornada Salut i Social del CSC

Més de 200 persones es van connectar, el passat 25 de novembre, a la VI Jornada Salut i Social del CSC, que es va celebrar a la seu de l’entitat, sota el títol ‘La Humanització des de la visió integradora Salut i Social’.

L’esdeveniment va començar amb una conferència a càrrec de Gabriel Heras, creador i director de l’organització internacional PROYECTO HU-CI i autor del llibre En primera línea. A continuació, va tenir lloc la taula de debat ‘Com es reprèn novament el canvi de model assistencial amb l’actual paradigma’. Hi van participar Albert Cortés, infermer, docent i autor del llibre Humanitzar la gestió sanitària; i Cinta Solé, llicenciada en Dret i coordinadora de la Regió Social de les Terres de l’Ebre. El debat va ser moderat per Íngrid Roca, docent del CSC, directora d’Infermeria de l’Hospital de Móra d’Ebre i experta en ACP.

Després d’una presentació a càrrec del director general del CSC, José Augusto García Navarro, Gabriel Heras va iniciar la seva intervenció amb una pregunta: «Podem humanitzar allò humà?». Segons va explicar, el fet de treballar envoltats de tecnologia comporta que, sovint, estiguem més pendents de les màquines que del que ens diuen els pacients i que, en general, els hospitals siguin llocs «poc hospitalaris». Per a Heras, «és necessari repensar l’organització per adaptar-la a l’atenció centrada en les persones» i, precisament d’aquesta necessitat, va néixer el PROYECTO HU-CI. Com a creador i director del projecte, va exposar en què consisteix la iniciativa, que va començar amb la voluntat d’humanitzar les cures intensives i que s’ha estès a altres àmbits de l’atenció sanitària. El projecte facilita, entre altres, un manual de bones pràctiques i un espai d’autoavaluació.

Íngrid Roca va ser l’encarregada d’obrir la taula de debat, explicant que la humanització implica centrar-se no només en la malaltia, sinó també en la persona i la seva dignitat, així com en la família i els professionals que l’atenen. Durant el debat, l’infermer Albert Cortés va defensar que introduir la humanització en les organitzacions comença per les altes direccions, les quals l’han de fer present en els valors institucionals i els plans estratègics. «Els gestors han de liderar aquesta transformació i involucrar els professionals perquè hi creguin», va assegurar. Per la seva banda, la coordinadora de la Regió Social de les Terres de l’Ebre, Cinta Solé, va explicar que la resistència al canvi i la manca de recursos, humans i materials, solen ser un fre a l’hora d’avançar cap a un model humanitzador. Però va assenyalar, també, que «no podem esperar que hi hagi recursos per fer el canvi» i que «hi ha petites coses, com pot ser un ‘bon dia’ o mirar el pacient als ulls, que ja es poden anar introduint».

Durant la clausura de l’acte, el president del CSC, Manel Ferré, va assenyalar que l’èxit d’aquesta sisena edició de la jornada, amb més de 200 inscripcions, demostra la voluntat compartida d’avançar en un nou paradigma d’atenció a les persones, que integra l’àmbit de salut i social, amb la humanització com a palanca de canvi. «Des del Consorci,  seguirem treballant per tal que s’instauri, definitivament, aquest model, basat en la proximitat i on les persones ateses i els equips treballin des dels valors que ens aporta la visió humanística», va assegurar.

Spread the word. Share this post!

Meet The Author

Abrir chat
1
Contacto
Hola, bienvenido al chat de ACB Gestión Sanitaria, ¿en que estás interesado?